Materialen
PVD-coating
PVD-coating betekent letterlijk physical vapor deposition, ook wel bekend als dunne film coating. Hierbij wordt een extreem dun laagje (2 tot 5µm) met behulp van vacuümtechnieken op het metaal geplaatst. Deze lagen hebben een metaalachtige uitstraling, waardoor deze techniek zich onderscheidt van bijvoorbeeld poedercoating en lak. Deze laag zorgt voor een verhoging van de corrosie- en krasbestendigheid, maar heeft daarnaast ook visuele voordelen. Zo kan er bijvoorbeeld een zwarte, gouden of antraciet kleur worden meegegeven aan rvs-producten.
Hoe wordt PVD-coating aangebracht?
Het aanbrengen van de PVD-coating gebeurt, in tegenstelling tot een hoop andere processen, op een milieuvriendelijke manier. Een vloeibaar metaal wordt verdampt in vacuüm, waarna deze op het te coaten product neerslaat. Bij het neerslaan krijgt het metaal een vaste vorm, die perfect egaal over het product heen slaat. Dit proces wordt soms meerdere keren herhaalt, zodat er zich meerdere lagen om het product heen slaan.
Wat zijn de voordelen van PVD-coating?
PVD-coating heeft een hoop voordelen. Hieronder noemen wij een aantal voor je op:
- Het gehele proces gebeurt milieuvriendelijk
- Gecoate producten hebben een extra corrosiebestendigheid
- De PVD-coating heeft een hoge krasbestendigheid
- De coating is waterbestendig
- De coating is dermate dun, dat het geen invloed heeft op de dikte van het product
- Producten kunnen gekleurd worden, zoals bijvoorbeeld mat zwart of goud
RVS of ook wel Roestvrij Staal
Het materiaal RVS is bij bijna iedereen wel bekend, maar waar het precies van is gemaakt ligt iets ingewikkelder.
Waarvan wordt RVS gemaakt?
RVS is een legering die voornamelijk bestaat uit ijzer, chroom, nikkel en koolstof. Deze legering wordt soms aangevuld wordt met elementen zoals molybdeen, titanium, mangaan, stikstof of silicium om specifieke eigenschappen te creëren. De variërende combinaties en percentages van deze elementen leiden tot meer dan tweehonderd verschillende soorten RVS, elk met unieke eigenschappen. Om als roestvrij staal te worden beschouwd, moet de legering ten minste 10,5% chroom en maximaal 1,2% koolstof bevatten. Zo zorgt chroom voor corrosiebestendigheid, terwijl koolstof de hardheid van het roestvrij staal beïnvloedt.
Voordelen van RVS
RVS is duurzaam
RVS heeft een lange levensduur en is uitermate goed bestand tegen slijtage. Dit betekent dat het langer meegaat dan andere materialen en minder vaak vervangen hoeft te worden. Daarnaast is RVS volledig recyclebaar, wat betekent dat het kan worden omgesmolten en opnieuw kan worden gebruikt zonder dat de kwaliteit van het materiaal vermindert. Dit alles maakt van RVS een duurzaam en milieuvriendelijk materiaal.
RVS is bestand tegen alle weersomstandigheden
Roestvast staal heeft een hoge weerstand tegen corrosie en roest, waardoor het een uitstekende keuze is voor zowel binnen als buiten in vochtige en corrosieve omgevingen. RVS kan dus zeker buiten staan en RVS kan tegen regen. Houd er wel rekening mee dat óók RVS regelmatig gepoetst dient te worden om volledig corrosievrij te blijven.
RVS verkleurt niet
RVS staat bekend om haar sterke weerstand tegen roesten en verkleuren. RVS is namelijk een mix van verschillende metalen, waaronder ijzer, chroom en nikkel. Het belangrijkste ingrediënt in RVS dat het helpt niet te verkleuren, is chroom. Wanneer RVS aan de lucht wordt blootgesteld, reageert het chroom met zuurstof en vormt een heel dun, maar heel sterk beschermend laagje chroomoxide. Het voorkomt dat water, lucht en andere stoffen die normaal metaal kunnen laten roesten of verkleuren, in contact komen met het RVS. Ook als het laagje beschadigd raakt, herstelt het zichzelf. Daardoor blijft RVS er hetzelfde uitzien, zonder te roesten of te verkleuren, zelfs als het gebruikt wordt in omgevingen die normaal schadelijk zouden zijn voor andere soorten metaal.
RVS is tijdloos
Een belangrijke reden waarom vaak voor RVS wordt gekozen is vanwege haar tijdloze uitstraling. De kleur van RVS is zeer neutraal en past daarom bij alle modetrends .
RVS is een sterk materiaal
RVS is taai en heeft een hoge weerstand tegen impact en vervorming. Hierdoor is het geschikt voor toepassingen waarbij sterkte belangrijk is.
Waarom RVS schoonmaken?
Hoewel de term roestvrij staal anders doet vermoeden, is RVS niet geheel onderhoudsvrij en dient het gepoetst te worden. Want ook op RVS kan vuil zich vastzetten. Met correct en tijdig onderhoud voorkom je vervuiling en corrosie.
Hoe RVS schoonmaken?
Je hoeft geen wondermiddeltjes in huis te hebben om RVS te poetsen. Het is al voldoende om het oppervlak regelmatig af te nemen met een zachte, vochtige doek, zoals een microvezeldoek. Daarna kun je nog een reinigingsmiddel speciaal voor RVS, zoals onze RVS Cleaner Spray, gebruiken om het RVS weer mooi te laten glanzen.
Kan RVS roesten?
In tegenstelling tot wat veel mensen denken, kan er wel degelijk roest op RVS ontstaan. De meest voorkomende vorm van roest op RVS is vliegroest of besmettingscorrosie. Hierbij lijkt het alsof het RVS zelf roest, maar het zijn in werkelijkheid ijzerdeeltjes of vervuiling dat op het RVS terecht is gekomen die zijn gaan roesten. Ook hierbij geldt: met het juiste onderhoud voorkom je enige vorm van roest en blijft het RVS schoon.
Tips om RVS mooi te houden
Correct en tijdig onderhoud is de nummer één als het gaat om het behouden van de esthetische uitstraling van RVS. Na montage van het RVS product is het een kwestie van bijhouden: als je vuil zo snel mogelijk wegpoetst, kan het zich niet vastzetten op het RVS en leiden tot hardnekkige vlekken of zelfs corrosie.
Krassen op RVS
Is RVS kras-gevoelig? Hoewel RVS duurzaam is, is het niet volledig krasbestendig. Op artikelen die intensief worden gebruikt, kunnen na verloop van tijd lichte oppervlakkige krasjes ontstaan. Voor sommigen kan dit de esthetiek van het materiaal aantasten.
18K Verguld
Onze 18K vergulde sieraden zijn als volgt gemaakt. Het basismetaal is meestal roestvrij staal. 18-karaats vergulde sieraden worden gemaakt door elektrochemisch plateren of chemicaliën om een zeer dunne laag 18-karaats goud over het basismetaal af te zetten, de goudlaag is zo dun als ongeveer 0,01 ~ 0,03 μm. Er zit echt goud op deze sieraden, ook al is het maar een dun laagje. Het wordt gemaakt door middel van elektrochemische platering of chemicaliën om een zeer dunne laag 18k goud over het basismetaal aan te brengen.
Wat is Brass?
Brass is een metaalsoort gemaakt van koper en messing. Het grote voordeel van brass is dat deze metaalsoort van zichzelf goudkleurig is. Brass is zeer geschikt materiaal als je er goudkleurige sieraden van wil maken. Brass is goudkleurig, sterk en kan goed bewerkt worden om er sieraden van te maken. Brass sieraden worden bij het dragen iets donkerder, de kleur van vintage goud. Sieraden gemaakt van brass kun je poetsen zodat ze weer glimmend worden en lichter van kleur. Brass is nikkelvrij.
Soms gebruiken we brass voor het maken van onze goudkleurige sieraden. Wij doen over onze brass sieraden nog een extra laag 14 karaat gold plating. Hierdoor lijkt de kleur van onze sieraden nog beter op echt goud. Let op dat je sieraden met gold plating niet poetst want dan poets je de plating er juist af!